Autor: Zoran Strika - strika@021.rs/Foto: NP Fruška gora

Novi Sad
06.10.2016.
14:10 > 16:54
Nekontrolisani krivolov na Dunavu i sve veća agresivnost ribokradica, prema rečima ribolovaca, dovela je do toga da je riblji fond potpuno devastiran.
  • Ime

    20.08.2020 10:52
    Tuga
    Najveci problem je ubijanje ribe strujom, i oni jako dobro znaju ko to radi.
    Uhvate tu i tamo po kog sirotana sa mrezama, da bi se narodu prikazalo kako ribocuvarska sluzba radi nesto .
    A problem ostaje isti . Ko ima da plati taj ce raditi sta hoce i koliko hoce .
    Takav nam je zakon u celoj drzavi
  • Dragan

    20.02.2018 15:37
    Poruka
    Smesno je u jednoj recenici napisati da je riblji fond devastiran, a u drugoj da krivolovci uhvate na desetine smudjeva tezine 10 kg. Onaj ko je ovo pisao nema blage veze sa zivotom.
  • Saša

    10.10.2016 10:26
    Čuvara nema, niko ne čuva vode
    Ja sam od onih magaraca koji redovno kupuje dozvolu. Zbog čega? Čuvara nema. Godinama ih nema oko Čerevića, Beočina, Suseka. Ponekad odem nekad i na DTD, Tamiš, Tisu, ni tamo ih nikad nisam video. Mreža, "ribara" i ribokradica ima sve više. Ako ima pameti u državi i glavama onih koji mogu da nam sačuvaju vode onda treba potpuno ukinuti svaki vid masovnog, privrednog izlova i krivolova. Kod nas ne postoji privredni ribolovac koji ne zloupotrebljava vodu. Bilo da se radi o količini, broju alata, veličini i količini riba. Posebno zloupotrebljavaju lovostaje na plemenite vrste riba. Zloupotrebljavaju i vreme kada se riba mresti pa stavljaju alate tačno tamo gde ribe ulaze da se mreste, rukavce, bare. Ne poštuju ništa. A čuvara nema. Ili im za "tepsiju ribe" gledaju kroz prste. Na čega se troše pare kada nema čuvara, niko na vodi godinama ništa ne kontroliše. Sačuvajmo vode!
  • Ja12

    10.10.2016 10:09
    Istina
    Prava istina je da svi oni rade zajedno i svi imaju korist,cak su i ribocuvari umesani u raspodelu...Nije to problem samo kod NS-a,uzvodno,Bogojevo,Apatin,Bezdan je jos gore,pogotovo Monostor,Bezdan,to je strasno sta se tamo radi,svi znaju i cute,niko nista ne preduzima...
  • Како кажеш ?

    08.10.2016 19:43
    123456789
    Каже један стари алас : " Нама да је да сву рибу поватамо да више ништа нема и да се поново вратимо на воду да проверимо јел смо све поватали " Ето какви смо постали , туга...
  • PeraP

    07.10.2016 23:25
    Hitno
    Obavestite premijera o ovome, on nam je jedini spas. Samo on moze da pobedi bandu on i vojska zajedno!!! dve amfibije da patroliraju jedna od karlovaca nizvodno druga od futoga a on da nadlece ozgo sa helihkopterom. Ko se od bande uvati vrelom vodom ih ošuriti tako da vodu omrzne i nikad vise joj ne pridje.
  • nspecaroš

    07.10.2016 15:26
    Samo vas gledamo
    Da budemo jasni. Najveći krivac su upravljači vodama i njihove ribočuvarske službe.
    Oni jednostavno ne rade svoj posao!!!
    Ne čuvaju vode i riblji fond, ali zato vrlo dobro koriste svaku priliku da sebi pribave korist.
    Evo i argumenta. Ja veoma često čamcem, i to najčešće noću, pokušavam da ulovim smudja na potezu Ledinci - Beočin.
    Zadnji put sam ribočuvare video i tada su me kontrolisali, PRE PET GODINA !!!
    Za tih pet godina imao sam sigurno 150 izlazaka na vodu i nijednom nisam video čuvare. Ali zato razne sumnjive čamce skoro svako veče.
    Upravljači vodama, godinama pričaju iste prazne priče, daju obećanja, izbacuju floskule, pravdaju se šupljim izgovorima. Njih jednostavno ne interesuje kontrola i zaštita voda, već samo njihove plate i privilegije i dodatna zarada koju u najvećem broju slučajeva ostvaruju kriminalnim radnjama i zloupotrebom statusa koji imaju.
    Ali ne smeju se zavaravati. Svi sve znaju, ali ćute. A to sigurno neće trajati doveka.
    Nas ribolovaca- idealista, koji svake godine kupujemo dozvolu ima oko 80.000.
    Neke procene govore da u Srbiji ima čak oko 400.000 ribolovaca. Dakle, izuzetno veliki broj ljudi koji voli prirodu i ribolov, ali još veći broj onih koji nisu u prilici, ili ne žele da kupuju dozvolu. Zapravo, kupovina dozvole za ribolov se graniči sa zdravom pameti, jer se vode sistematski uništavaju.
    A ono što je najstrašnije - bespovratno se uništava priroda.
    Nadležni se moraju zamisliti.
    Posmatra vas 400.000 ljudi, kojima je stalo do prirode.
  • Havana

    07.10.2016 12:57
    Privredni ribolov ...
    Sve se zna i ko su lopovi i ko treba da ih hapsi, ali ništa ... Još nešto pored čega prolazimo i to nam je kao normalno, plati se godišnja dozvola koriste se prirodni resurse i to se zove privredni ribolov ???? Ako "privredni ribolovci"hoće da se bave ribolovom neka naprave ribnjake i gaje ribu. Svakog vikenda sam na vodi i svaki put su omiljena mesta pregrađena sa stotinama metara mreža. Jedna legalna i još pet "onih", a ne može me niko ubediti da čuvari to ne znaju, ali pored toga se prolazi i žmuri na oba oka. Svi mi koji volimo prirodu, vodu i ribolov, godinama ukazujemo na problem i niko ga ne rešava. Ukinite privredni ribolov i zaposlite tri puta više "poštenih" momaka koji će raditi svoj posao i hapsiti lopove. Pozdrav iz Čerevića, Banoštora, Karlovaca ...
  • Candy

    07.10.2016 12:29
    Izbori
    Krcu i Brbljivka za Gradonačelnika i pomoćnika! poozzz da pametno razmišljanje,e vala neko i da misli, a ne samo copy paste izreke.
  • pecaros

    07.10.2016 00:47
    ribokradja
    Veoma kompleksna tema...sa jedne strane zaljubljenici u ovaj sport...sa druge kriminalci koji habaju ovaj prirodni resurs nemilice...sa trece ribocuvari.U novom sadu celu godinu hara grupa grabuljasa koji cepaju ribu od prevodnice do usca i naravno ribocuvari ni jednu prijavu nisu pisali iako su veoma dobro upoznati sta se radi.Druga grupa su strujarosi i alasi koji nebi smeli da plove i love u reonu grada,takodje ribocuvari dobro znaju ko su sta i kada rade i nikome nije pisana prijava.Treca grupa su rekreativci medju kojima takodje ima govana.Ne koriste sredstva za masovan izlov ali isto tako pakuju smudjeve,stukice i sarancice ispod i preko mere.Pored rekreativaca tu su i sportisti koji sve sto uhvate i puste...Ribocuvarska sluzba V Vojvodine pored svih sranja koja se desavaju u po grada novog sada na dtd-u i dunavu od mosta Slobode do Sangaja su bacili fokus da sklanjaju rekreativce i sportiste po osnovu zabrane pecanja nakon 21h???Zasto?Pa zna se ko lovi strujom i mrezama posle 21h samo im trebaju neke budale da ih cimaju i prijavljuju ribokradju sa kojom su upoznati.Inace RS VV je jedini korisnik koji je zabranio ribolov posle 21h,Novi Sad je jedini grad u kojem je ovo zabranjeno jer je ministarstvo ovo ostavilo kao opciju.Jedina zdrava pamet zabrane nocnog ribolova je na vodama sa salmonidnim vrstama prioritetno mladicom sve ostalo je sviranje...
  • Mile

    06.10.2016 16:28
    evodencija prijava
    Ne postoji evidencija prijave kradje i sta se preduzelo.Objaviti Email i SMS broj gde ce se ostavljati prijave a ostalo neka regilise zakon.
  • bRBLJIVKO

    06.10.2016 15:47
    PRESTIŽ
    Postalo je "IN" u ovom našem naopakom društvu, krasti. Više se ceni onaj ko je oteo i lako stekao, no onaj koji je radom nešto zaradio, pa tako i sa ribom. Otimaj, lomi, kradi. Zašto ne, kad se uređaji koje pominjete u tekstu, bez imalo muke mogu kupiti po domaćim internet portalima? A kad ukradeš, lako ćeš prodati. Ima toliko čardi i restorana koji će oberučke prihvatiti tu ribu. Zašto i ne bi, kad niko živ ne kontroliše ponudu. I sami inspektori, zadrigli i masni, vrlo rado krkaju smuđeve, kečige, somčiće, debelo ispod zakonom propisane mere. Gospodo, izvršioci slova zakonskog, pa krenite od krajnje karike lanca, ako niste u stanju da sasečete problem u korenu! Toliko o sistemu i njegovom funkcionisanju.
  • Krca

    06.10.2016 15:41
    Besmisao
    Policija i čuvarske službe imaju važnijih poslova od hvatanja u koštac sa ovakvim lopinama. Bitnije je oteti štap detetu bez dozvole i skloniti sportske ribolovce sa vode posle 21.00 časova. Zašto?! Pa zakonom je propisana zabrana u periodu od 21-03 leti i od 18-05 zimi. Niste znali?! Besmisleno?! Ma, jok... i nije. Svako ko se u to vreme nađe na vodi je lopov i krivolovac. Jer šta ti imaš da tražiš na vodi u to vreme? Kao, loviš ribu, jel?! Malo morgen! Može ti se desiti da upadneš u vodu, pa nema ko da te izvadi. Sigurno ti je to alibi da bi bacio 10ak mreža (10ak mreža se tako lako "baci", pogotovo sa obale).
    Niko ne razmišlja da su upravo sportski ribolovci oni koji mogu u isto vreme biti vrlo korisni saradnici, koji će sa lica mesta prijaviti potencijalnu krađu. Ali ne, lakše je ovako. Stvaramo privid zavođenja reda, a suština nam promiče.

  • Pionir

    06.10.2016 15:04
    Tito
    Za vreme Tita, te ribokradice bi prokleli majku što ih je rodila! I bio je mir!
    Tada? Ama kakve ribokradice, narkomani, silovatelji... Ma kakvi bakrači...
  • Rik

    06.10.2016 14:32
    DTD
    Isto tako i u kanalu DTD, lokalni đilkoši vuku mreže...
  • karlovcanin

    06.10.2016 14:15
    Karlovacki Dunavac je u uzasnom vise se i ne kriju jer ovde cuvari nisu dosli godinama, mi pecarosi smo sada srecni kad vidimo da neko lovi mrezom tako bar nesto ribe ostane ovi sa strujom potamane sve UZAS , kod nas nisu dzipovi samo lokalni olos sbi sve znamo ali niko nista ne preduzima
  • hehehe

    06.10.2016 14:01
    Pa posle silni naslovi po novinama kako se u Srbiji slabo konzumira riba. Nije nego...ako laže koza ne laže rog :)
  • ns

    06.10.2016 13:31
    sj
    Ukljucite vojsku!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna